Oproep aan vastgoedeigenaren: ‘Hoe langer je wacht, hoe meer geld je laat liggen’

Plaatsing van zonnepanelen op het dak van gebouwen, betekent feitelijk een extra verhuurde verdieping. “Het is gevonden geld voor vastgoedeigenaren”, zegt Daniel van Dongen van Sunrock in een gesprek met VJ. Hij maant eigenaren tot spoed. “In oktober kan er nog subsidie worden aangevraagd.”

De energietransitie is geen toekomstmuziek meer en pandeigenaren kunnen hier de financiële vruchten van plukken. Hoe? “Gebouwen moeten in plaats van consumenten ook producenten van energie worden,” aldus Daniel van Dongen, CFO bij Sunrock. VJ sprak met hem over de noodzaak van zonne-energie en de voordelen voor vastgoedeigenaren, huurders en de omgeving.
“Ons wil je op je dak hebben.”

Het Nederlandse bedrijf Sunrock ontwikkelt, realiseert, financiert en beheert grootschalige zonneparken op daken van logistiek, industrieel en commercieel vastgoed. Sunrock is sinds 2011 actief in Nederland, België en Italië. Van Dongen vertelt aan VJ: “We zijn al bijna een decennium actief in zonne-energie. We zijn in België begonnen en hebben daar veel kennis opgedaan. Inmiddels beheren wij daar ruim 100 zonne-energie centrales op daken.”

Van Dongen vertelt verder: “In Nederland hebben we ruim 1 miljoen vierkante meter aan zonnepanelen in ontwikkeling en streven we binnen heel korte termijn naar 5 miljoen vierkante meter zonnepanelen, want de vraag naar duurzame energie is hier juist aan het versnellen. We gaan nu de schouders onder het realiseren van de doelen van de Parijsakkoorden zetten.”

Van consumenten naar producenten
Zo is slechts 7% van de Nederlandse energie duurzaam. En dat terwijl de bebouwde omgeving in Nederland 40% van alle energie gebruikt en verantwoordelijk is voor 30% van de CO2-uitstoot in Nederland. Daar wil Van Dongen verandering in brengen, want dit percentage kan makkelijk veranderd worden op een manier dat zowel pandeigenaren, huurders en de omgeving er profijt van hebben. “Gebouwen moeten in plaats van enkel consumenten ook producenten van energie worden.”

Op dit moment heeft Sunrock zo’n 1 miljoen vierkante meter aan zonnepanelen in Nederland in portefeuille en ontwikkeling, verdeeld over verschillende daken van commercieel en logistiek vastgoed, goed voor ruim 100 mW. Uiteindelijk wil Sunrock naar minimaal 500 mW productie toe, oftewel circa 5 miljoen vierkante meter aan zonnepanelen. “Zonne-energie is een belangrijk manier om onze gezamenlijke klimaatdoelen te verwezenlijken,” aldus Van Dongen.

Niet ten koste van landbouwareaal
Volgens Van Dongen is de keuze van Sunrock voor zonne-energie op het dak duidelijk: “Het dak is beschikbare ruimte die niet wordt gebruikt, behalve voor luchtschachten, airconditioning koelers en lichtkoepels. Daarbij willen we het opwekken van zonne-energie niet ten koste laten gaan van  landbouwgrond. Want je gebruikt toch vruchtbare grond voor meer dan 15 jaar om energie op te wekken in plaats van het verbouwen van voedsel en je drijft dan potentieel de grondprijs omhoog door het voor zonne-energie te gebruiken. Dat concept begint ook steeds meer maatschappelijke tegenwind te ondervinden.”

Je dak inzetten voor zonne-energie is volgens Van Dongen eigenlijk gevonden geld voor eigenaren. “Het dak is nu een kostenpost en in plaats daarvan creëren wij er nu een verhuurbare verdieping bij. Als eigenaar heb je een nieuwe directe cashflow erbij en zorgen zonnepanelen voor een betere waardering van je pand. Als je kijkt naar cijfers voor bijvoorbeeld kantoren met een hoge BREEAM-score, brengen die 8-16% meer op dan panden met een slechtere rating. Daarbij vergroen je op een kosten-efficiënte manier een pand en kan je laten zien wat jij doet voor de omgeving om bij te dragen aan de energietransitie.”

Vanaf 10.000 m2
Is ieder bedrijfspand geschikt voor zonnepanelen? Van Dongen vertelt: “Zonnepanelen kunnen op vrijwel ieder oppervlak worden geplaatst. Maar om het economisch rendabel en interessant te houden voor alle betrokkenen en snel ‘meters te maken’ willen wij samenwerken met commerciële vastgoedpartijen met panden vanaf circa 10.000 m2 dakoppervlakte (ca.1 MWp).”

Van Dongen vertelt: “We begrijpen hoe vastgoed werkt, ik kom zelf uit de sector als voormalige CFO van beursgenoteerde belegger NSI. Daarbij willen wij onze klanten ontzorgen door het hele proces op ons te nemen. Van plaatsing tot onderhoud en het uiteindelijke beheer, wij nemen alles voor onze rekening inclusief de volledige financiering van het project. Daarbij sluiten we langjarige contracten af van 16 jaar, waarbij wij dus ook een incentive hebben om kwalitatief goed werk af te leveren.” Daarbij heeft Sunrock de technische kennis in huis, van ingenieurs die de dakconstructie kunnen beoordelen tot onderhoudsspecialisten. “Zo kan de pandeigenaar zich richten op zijn core business en regelen wij de rest.”

Opstalrecht van het dak
En hoe zit het huurcontract precies in elkaar? “We sluiten een langdurig contract in combinatie met een  opstalrecht voor het dak. Dat is juridisch inmiddels vrij standaard. Ook al verkoop je het pand, er verandert niets. De dakhuur blijft gegarandeerd en wij betalen dat aan de eigenaar.”

De zonne-energie die wordt opgewekt door de panelen wordt grotendeels terug geleverd aan het elektriciteitsnet. Een logistiek pand wekt gemiddeld vier keer meer energie op, dan het verbruikt. Het dak heeft daarbij een aparte aansluiting op het net. “Het opslaan van de energie wordt de volgende stap. Maar tot die tijd leveren wij het terug aan het net. Omdat wij onafhankelijk zijn, kunnen wij zelf kiezen aan welke maatschappij wij leveren. Dit geeft ons bewegingsvrijheid en kunnen wij zo de beste keuze te maken voor onze klanten.”

Energielabel C is geen toekomstmuziek
Voor bedrijfsruimtes en logistieke ruimtes is nog geen wetgeving die een energielabel verplicht, zoals dat bij kantoren vanaf 2023 wel aan de orde is. Maar volgens Van Dongen moet hier nog op worden gewacht. “Het is aannemelijk dat er aangescherpte energiewetgeving komt voor al het vastgoed, niet alleen kantoren. Daarbij wordt financiering voor panden met een slechter label ook alleen maar moeilijker in de toekomst, steeds meer banken willen alleen nog maar portefeuilles gaan financieren die gemiddeld op een energielabel A zitten.”

Daarbij is snel optreden ook financieel aantrekkelijk, omdat de huidige subsidieregeling onder druk kom te staan. “De huidige subsidieregeling maakt het kiezen voor zonnepanelen rendabel, maar dat zie ik snel veranderen voor komend jaar.” Er zijn slechte twee aanmeldrondes per jaar en Van Dongen ziet dat iedere ronde de subsidieregeling met zo’n 10-15% omlaag gaat. “Dus hoe langer je wacht, hoe minder het oplevert.”

Oproep
De doorlooptijd voor het aanvragen van subsidie is ongeveer twee maanden, dus daarom doet Van Dongen ook een oproep aan gebouweigenaren. “Zorg dat je voor oktober je subsidieaanvraag rond hebt om nu nog te kunnen mee doen met de huidige tarieven. Werk samen met een professionele partij, want het RVO die de aanvragen beoordeelt kijkt naar de haalbaarheid en de uitvoerbaarheid van de aanvraag. Wij als Sunrock hebben per vandaag een 100% slagingspercentage, wij begrijpen vastgoed en kunnen dus helpen met de aanvraag en kunnen daarna ook de plannen meteen uitvoeren,” zegt Van Dongen tot slot.

Meer weten? Neem contact op met Daniel van Dongen op d.vandongen@sunrock.nl. of via +31 (0)20 760 3776

Bron: vastgoedjournaal.nl