Prologis en Sunrock investeren in duurzame energiewinning

Amsterdam 19 september 2018 – Voor Prologis, als wereldwijd marktleider in industrieel vastgoed, is duurzaamheid een logisch onderdeel van hun manier van werken. Al jaren. Door energiezuinig logistiek vastgoed te ontwikkelen dat de bedrijfskosten van hun klanten verlaagt en vooral ons milieu minder belast.

Johannes Duijzer, Directeur Sunrock: “Nederland heeft op dit moment het grootste potentieel van Europa voor zonne-energie. Sunrock focust op grote daken van bijvoorbeeld logistieke centra. In Nederland is er 31 miljoen m2 ongebruikte dakoppervlakte beschikbaar bij distributiecentra. Dat biedt de mogelijkheid om maar liefst zo’n 700.000 huishoudens van stroom te voorzien. De samenwerking tussen Prologis en Sunrock is echt win-win: Prologis stelt ‘de daken’ beschikbaar, wij doen de investering en plaatsen de zonnepanelen. Bovendien dragen we zo bij aan de energietransitie die in Nederland plaatsvindt.”

Sunrock heeft de distributiecentra in Venlo (58.800 m2) en Nieuwegein (19.300 m2) voorzien van zonnepanelen. Sunrock neemt naast de ontwikkeling, bouw en exploitatie ook de investering voor haar rekening. De zonnepanelen worden op zeer korte termijn volledig operationeel. Ongeveer de helft van de opgewekte stroom wordt door de gebruikers van beide distributiecentra zelf afgenomen. De resterende stroom wordt aangeboden aan bedrijven en bewoners in de regio. ‘Venlo’ bestaat uit 14.352 zonnepanelen en heeft daarmee een capaciteit van 3,9 MW, genoeg om 1.100 huishoudens van volledig groene stroom te voorzien. ‘Nieuwegein’ bestaat uit 5.337 zonnepanelen en genereert 1,4 MW, genoeg groene stroom voor 400 huishoudens.

Prologis’ Arthur van Kooij, Hoofd Project Management Prologis Noord-Europa: “Duurzaamheid is voor Prologis een vanzelfsprekendheid. Niet alleen om bij te dragen aan een beter milieu. Het maakt ons werk ook leuker en interessanter, én leidt uiteindelijk tot een beter product. De samenwerking met Sunrock sluit daar naadloos op aan.